Naplója

Akkuk

 

Egy új Volvót  kaptam  és  már az első éjszaka után arra lettem figyelmes, mintha az akku megfagyott volna. Az előző gazdája azzal adta át, hogy most voltak cserélve az akkuk. Jár körbe egy legenda, miszerint a régi rossz, kivett akkumulátorokat a műszak feltölti és másik autóba újra bele teszi.

Járjunk utána mi is igaz ebből!

Eleinte túlzottan nem érdekelt a dolog, tudtam hamarosan vissza kell mennem műszakira és akkor majd kicseréltetem.

 

 

 

 

 

 

 

 

Szépen jöttek sorra a hibaüzenetek és már négy óra alatt leesett a feszültség 21-22 Volt körüli értékre. Nem volt épp egy élmény, mert négyóránként mindig fel kellett kelnem motort járatni. Aztán eljött a műszaki és én szóltam, hogy az akkuk bizony gyengélkednek. Rövid méregetés után persze közölték, hogy ezek jó akkuk és nem cserélik ki.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ez pedig már az a szint, ahonnan nem lehet beindítani. Ez kb. egy 5-6 órás „elalvás” után következett be Németországban, hajnali háromkor arra ébredtem, hogy meglehetősen hideg van.

A hajnali három nagyjából az az időpont, amikor még ha egy iparnegyedben is dekkolsz, ahogyan én tettem, elég nehéz leinteni valakit, hogy bikázzon be. Más megoldást kellett keresnem. Összetollászkodtam és zseblámpánál lebontottam az akkufedelet. Aztán egy multiméterrel lemértem a két akkut.

Mérési eredmények,  indítás előtti állapot:
akkufesz bal oldal: 12.11 V
akkufesz jobb oldal:  5.7 V

Az indítás a következőképp történt:
-áramtalanít
-akkusaruk leszerel
-két akku bikakábellel összeköt (pozitív pozitívhoz, negatív negatívhoz)
-negyedórát vár, míg a két akku közt a töltés kiegyenlítődik
-kábelek vissza, áramtalanító bekapcs
-gyújtáskulcsra ránéz, motor indul :D

Magyarul itt az erős akkuról feltöltöttem a lemerültet, reggel pedig kértem szervízt.

De most térjünk vissza a legendára!

Itt ugyanis a német már meg sem próbálta nekem bebizonyítani, hogy én vagyok a hülye és ezek jó akkuk. Mivel neki eladó, ráadásul jó borsos euróért , így aztán azonnal vette is ki a két akkut. Hogy ezek valóban másik autóból lettek-e már átrakva? Ami nekem a hajnali zseblámpás szereléskor fel sem tűnt, még a rendszám is rá van írva, amiből kivették. Ráadásul két különböző rendszám.

A történet pusztán a képzelet szüleménye. Bárminemű hasonlóság megtörtént esetekkel és valós személyekkel, csupán a véletlen műve.