Naplója

El Navarro

14€ -t fizetek ki a parkolásért és a parkolóőr jelzi, hogy menjek már be az étterembe van grátisz ebéd. Bemegyek, odajön egy masszívan csinos pincérnő és megkérdi:

-Ungro? El magyaro?

-Yes, I’m from Hungary. -válaszolom.

Hogy honnan tudta? Látja a tiketten a rendszámot. Elkezd mutogatni a még csinosabb kb 25 éves kolléganőjére, hogy el magyaro, ungro, és hogy mindjárt ide jön. Úgy is van, a csaj idesétál és tört magyarul, de erősen mosolyogva megkérdi:

-Magyar vagy? -Mit kérsz?

-Bármit ami ehető, csak ebédelni szeretnék.

-Van bableves és húsok. Milyen hús legyen?

-Talán egy steak.

Félig sült marha, no ezt spanyolba olyan szinten komolyan is veszik, hogy mikor eszed meg folyik a vér a tányérodon. Kérdi hogy inni kérsz e valamit. Mondom bort, lehetőleg vöröset. Amint kihozza a bort és a levest egy rossz mozdulattal a bort az asztalra borítom.
Meglepő dolog történik. Az étterem összes pincérnője azonnal kirohan, cserélik az asztalterítőt átültetnek másik asztalhoz, hívják a takarító személyzetet és azonnal törlik fel a padlót. Magyar lány odarohan és megkérdi kérek e másik bort. Mondom kösz nem. Megjegyzem ez nem egy pohár, hanem egy kis fél literes üvegben kihozott jó minőségű spanyol bor volt amihez adtak egy talpas poharat. Csak a pohárral borítottam ki, tehát maradt meg két deci. Átülök a másik asztalhoz sűrű sorryk közepette, erre a magyar lány annyit szól:

-Nyugalom, nincsen baj.

Mondjuk a bajt talán inkább bájnak ejtve. Megeszem az ebédet, majd szólók, péeage tehát hogy fizetni szeretnék. Oda küldik a magyar lányt, aki ránéz a tikettre és közli, hogy az ebéd gratis (ingyenes). Ingyenes? És feltakarítottak, meg azonnal hozni akartak még egy üveg bort? A magyar lány kezébe nyomok öt eurót.
-Ez az enyém? -kérdi csodálkozva .

-Igen, a tiéd.
Magyar lány a pulthoz rohan és felemel két banánt:

-Kérsz banánt?

Kértem és egyiket elvettem, majd elköszöntem tőle. Kifelé a báron jöttem keresztül a pultban csinos szőke lány , hüvelykujjam felemelve odaszólok neki:

-I like Espania! -mire a lány:

-Have a nice day, good bye. -És mosolyog

Kint a parkolóban helyes harmincas szőke egy szép fehér Volvóval tolat ki, hallom ahogy szisszen a légkuplung. Ezt már nem bírom megállni szó nélkül.
-Seniorita, nice car! -mondom neki. A lány int egy OK-t mielőtt tovább megy. Ezt most lehet kevesen fogják érteni, de kamionos körökben a kézi váltósnak már egyre nagyobb a becsülete…