Naplója

Oropesa

Castilla La Mancha tartomány, Spanyolország. Idáig sajnos a magyar Kossuth Lajos rádió hullámai sem érnek el. A problémát úgy hidaltam át, hogy egy ingyen wifis kútnál álltam meg egy Oropesa nevű kisvárosban és most netről hallgatom.

20160213_171324

Az idő borús, szeles, 12 fok van. Az egyetlen helyi ismeretségem egy kis szőke holland lány, akivel nagyjából annyi az összes közös vonásunk, hogy ő is messziről jött. Az egyetlen akitől legalább angolul megkérdezhetem, hogy mondják spanyolul, hogy tequila…

Kenyerem, dohányom és sok minden másom is fogytán van, ezért eljött az ideje, hogy a városba  besétáljak vásárolni. Nem nagy távolság, de kezdetben keresztül kell vergődnöm egy körforgalmon. A boltot elég nehezen találtam meg, gondoltam útközben azért szedek egy kis narancsot. Az utcán mindenhol narancsfák, pálmafák és kaktuszok. Végül megtaláltam a városka főterét, ahol szinte mindent egy helyen tudok megvenni. Van itt pékség, fűszeres, dohány és élelmiszerbolt, hentes és minden amire az embernek szüksége lehet.

Miután bevásároltam, kellemesen eltöltöm a Szombat és Vasárnapomat, pihenéssel, főzögetéssel és film nézéssel.

20160213_092547

 

Ám a történet csak ezután kezdődik…

Eljő a Hétfő reggel. Indulnék tovább, de az akkum lemerült. Bemegyek a kútra és az ott szolgálatot teljesítő román lánykának, aki egyébként még angolul sem beszél, kézzel és lábbal elmutogatom mi a problémám. Ő a helyieknek ezt le is fordítja, tőlük kérve segítséget. Erre az egyik idősödő, szintén az oropesai kúton dolgozó úriember az óráján kezdi mutogatni a kilenc órát. Ebből kb annyit értettem meg, hogy kilenckor valami történni fog és hogy várnom kell…

 

 

20160213_090605

 

Eljött a kilenc óra, annyi történt, hogy előkerült egy régi barátja, aki egyébként épp a mellettem parkoló fehér kamion gazdája és közölte velünk, hogy segíteni ő sem tud mert nincs bikakábele.

Telefonom spanyol fordítóprogramjába beírtam a szerelő szót és ezt mutogatva mentem vissza a kútra. Ott persze rögtön segítettek és telefonon hívtak nekem egy szerelőt egy fiatal srác volt. Rátette a bikakábelt az akkumra, majd jelzett kulcsfordítást szimbolizáló mozdulattal. Indítottam és kifizettem ezért az akcióért ötven eurót, amit még csak elszámoltatni sem tudok, mert a számláról, a tömbből való kitépésekor még a cége nevét tartalmazó fejléc is leszakadt.