Naplója

Coquelles

Vonatozási segédlet:

Amikor a körforgalomhoz érsz amiből kijőve már a vasút területe,akkor a :G.B. kihajtót keresd!
Utána egy labirintussá alakított kacskaringón kell eljutni a kutyás ellenőrzéshez. Kb 5 sorba sorakoztatják a kamionokat. Mindig csak az elsőknek szabad kiszállni míg körbejár a kutya. Fogod a CMR-t és a csekklistát (amit értelemszerűen kitöltöttél), és viszed magaddal ahogy kiszállsz, egy konténer iroda ablakához hogy lepecsételjék. Van hogy csak kibasszák a pecsétet az ablakon és te pecsételsz. Ez nagyon fontos, mármint a pecsét és a csekklista is!! Ez a lepecsételt csekklista és lepecsételt cmr ment ki téged ha az angol ellenőrzésnél baj lenne migrantügyileg. Itt egyszerre kb. 5-en szálltok ki úgyhogy tudod figyelni a többit hogy hova vonul. Ezt a csekklistát senki nem kéri utána tőled és ha átértél Angolba szinte kukába dobhatod. Ez csak azért kell hogy bizonyítsd ha baj van hogy te megtettél minden óvintézkedést.
Amíg mind az 5 kamionnal nem végez a kutya addig nem lehet visszaszállni, ott kell állni a pecsételős konti mellett. Utána intenek hogy lehet beszállni,továbbmenni. Araszolsz a többi csürhe után. Röntgenre 10 ből 2 szer szoktunk menni. Végig állnak emberek és mindig intenek hogy merre menjél.
Odaaraszolsz a becsekkoláshoz. Ez olyan nyomkodós oszlopszerű valami, kicsit hasonlit mint a Transmarkban mikor kiveszed a parkolójegyet… csak nagyobb és van monitorja… a monitor tetején először megnyomod a magyar zászlót. A magyar zászló benyomásával átáll magyar nyelvre… kérdezi hogy viszel-e veszélyes árút, igen és nem gomb van. Hányan utaztok? Van -e 12 évesnél fiatalabb utas? Van hogy kéri legeslegelőször a rendszámot de ritkán. Érintőképernyős ez a vacak amúgy. Csak akkor nyit a sorompó ha ezeket benyomkodtad. Kiadja a kis papirost,azt elteszed és araszolsz tovább, később ez a papír se kell a kutyának se.
Utána kinyúl egy vámos egy kisablakon és kéri a személyit és a cmr-t. Araszolsz tovább míg egy újabb ablakon kimutat egy papirost amire pl rá van írva hogy : “D”. Akkor beállsz a “D” sorba, és várod hogy meginduljon a sor felfele a vonatra.

Ezután a vonatra felállás jön…

Ott a felmenő ívet szokták elcseszni de nagyon ritkán akad fel valaki, szerintem a tank nincs veszélyben. Az első kerékkel szoktak nekivágódni a szélének felállás közben. Defekt az gyakoribb, de ha lassan állsz fel, nem lesz baj.

wp-image-1506016845jpeg.jpeg wp-image-1948486504jpeg.jpeg

Ha felálltál a vonatra ki kell kapcsolni  a fűtést nehogy tüzet okozzon. Egy kamion csak egy vagonra állhat fel. Nem nyúlhat a kamion eleje az előtted álló vagonjára, de fel van festve sárga csíkkal hogy meddig kell állni.

A buszozás…

Kiszállsz a kamionból és odaállsz az út szélére,de maradsz a kamionod mellett és jön érted a kisbusz. Szedegeti fel az embereket egyesével. Egyszer a kamion bal oldalán jön a busz egyszer a jobb oldalán. Figyelni kell hol jön, meg a többiek merről állnak. Amikor felszállsz a buszra nagyon fontos hogy megfigyeld az embereket mert 2 busz is áll a vonat mellett  mikor angolba leszálltok. Amikor odafele menet elvitt a kisbusz a vonathoz ahova be kell ülni, kinyújt egy táblát a sofőr hogy 1-es vagy 2-es. Ha 1-es buszba szálltál odafele, akkor leszálláskor is az 1 es buszba kell beszállni ami a kamionhoz visz. Legjobb kiszúrni 2-3 embert akiket megjegyzel a buszon és figyeled hogy ők melyikbe szállnak! A vonaton 2 kisbusznyi ember lesz, vegyesen az 1-es  és a 2-es busz.

A leírásért köszönet Évinek!